12/07/18 |
|
4.Crearea unei baze de date si imagini cu genofondul studiat. Descriptori morfologici la Prunus persica si Prunus armeniaca
Reference 1http://www.statiuneabaneasa.ro 2.I.C.D.P.Pitesti-Maracineni,2006,Fondul de germoplasma la sp.pomicole ,de arbusti fructiferi si capsun din colecțiile din Romania,pg.163 3.http://www.cercetarepomicola-constanta.ro 4.http://pepinierapomicolabors.ro 5.http://www.pomifructiferi.com 6http://www.pepinieratecuci.ro 7.Catalogul oficial al soiurilor de plane de cultura din Romania,Ediția 2003,Bucuresti,pg.69-75 8.Lucrarile stiințifice ale ICDP Pitesti Maracineni,vol .XXIII,pg.32-39 9.Pintea Maria,REALIZARI PRIVIND AMELIORAREA SPECIEI CAIS PENTRU CONDITIILEREPUBLICII MOLDOVA in Buletinul AŞM Nr.2 (311) 2010,pg.131-135 10.Piersicul.Sortimente si tehnologii moderne..2006,Ceapoiu Nicolae,Ed.Ceres,pg.39-40,73 11.Gitea M. Alexandru,2012,Pomicultura,Oradea,pg.265-266,278. List of descriptors used in the genus Prunus (after the Genres Project 61) 1. Genotype 2. Origin 3. The vigor of the tree: 1.very small;3. small; 5.middle ; 7.great;9. Very great 4.The bloom of the bloom: 1.Extremely early; 2. Very early; 3.Early; 5.Intermediary; 7.Late; 8. Very slow,; 9.Extremely late 5. Harvest time: 1.Extremely early:2.Very early;3.Erly;5.Average season;7.Late; 8. Very slow,; 9.Extremely late 6.The size of the fruit: 1. 1.Very small(˂20g);3.Small(21-30g);5.Middle(31-40g);7.Great(41-50g);8.Very big(51-60g); 9.Extremely big(˃60g) 7.The shape of the fruit: Apricot : 1.Spherical;3 Ovoid;5. Cordiforme;6. Ovo-conical;7.Oblong;9. Elliptical Peaches: 1.Very flat; 2.Slightly flattened; 3.Ovoid; 4.Cordiforme;5. Oblong, 6.Elongated 8.The color of the fruit skin: Apricot:: 1. Greenish yellowish;2. Open cream; 3.Cream; 4.Yellow; 5.Open orange; 6.Orange; 7.Dark orange Peaches: 1.Green;2. Yellowish Green;3. Cream;4. Yellowish Cream; 5.Yellow; 6.Open Orange 9.Extension color coverage: Apricot: 1.Absence;3.Reduced;5.Medium expansion; 7.Widely extended Peaches: 0.Absent; 2.Red trail;3. Red stripe; 5.Partially red d; 6.Red extended ;7.Red; 8.Bright red 10.The color of the pulp: Apricot:1.Yellowish green;2. Yellowish white;3. Cream;4. Cream;5. Yellow; 6.Opened orange;7. Orange; 8.Dark orange;9. Red Peaches:1. Greenish White;2. White;3. White Yellowish;4. Yellowish;5. Yellow;6. Yellow Orange;7. Orange;8. Red 11.Firmness of the pulp: 1.Extremely soft;3 Soft; 5.Medium; 7.Firm;9. Very firm 12.Taste of the pulp: 1. Very poor;3. Lower; 5.Mediocre;7.Good;9. Excellent 13. Adhesion of the kernel to the pulp : 1. Nonadherent;2. Semiaderent;3. Adherent 14.Origin 15. Compatibility: SI = Self-incompatible; SC = Self-Compatible; Proiect Genres 61 In conformitate cu Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1467/94, au fost adoptate 21 de proiecte cofinanțare de catre Comisia Europeana : un proiect pentru exploatari forestiere , 16 proiecte privind resurse genetice vegetale si patru proiecte privind resursele genetice animale.
Soiuri de cais MAMAIA
Soi de origine romaneasca, omologat in anul 1975 Caracteristici tehnice: - epoca de inflorire : mijlocie abundenta spre tarzie; - pomi de vigoare medie, distanta de plantare 5/4 m; - rodire combinata pe ramuri scurte şi lungi; - potential productiv ridicat, intre 13-15 t/ha; - epoca de coacere semitarzie, dupa 20 iulie, intre 20-30 iulie Fructul: forma: rotunda, cordiforma; marime : medie spre mare 45-60 g; - pielita: galben-portocalie cu mult roşu carmin pe partea insorita; - pulpa : portocalie, foarte suculenta, foarte aromata, neaderenta la sambure; S.U. 14-15%; - aciditate totala = 0,7-1,0 g% acid malic. Particularitati biologice: soi autofertil, se poate planta singur intr-o parcela. Se preteaza pentru consum in stare proaspata şi prelucrare industriala gem şi nectar. Bibliografie 1. Cociu, V., 1993, Caisul, Ed. Ceres, Bucureşti: 8-30, 45-60, 72-93 2. Kramarenko, L., 2000, Micropropagation of apricot and field performance of in vitro propagated plants, ISHS,Acta Horticulturae 488: XI International Symposium on Apricot Culture (summary). 3. Marino, G., 1989, Isolation and culture of apricot (Prunus armeniaca L.) photoplants: initial results, IX,nternat. Symp. on Apricot Cult, Italy: 391-427. 4. Marino, G., Bertazza, G., Magnanini, E., Doro Altan, A., 1993, Comparative effects of sorbitol and sucrose as main carbon energz sources in micropropagation of apricot, Plant Cell Tissue and organ Culture, 34: 235-244. 5. Perez-Tornero, O., Burgos, L., Egea, J., Lopez, J.M., 2000, Apricot meristem tip culture, ISHS Acta Horticulturae 488: XI International Symposium on Apricot Culture (summary).
C.R. 2-63 (CREAM RIDGE 2-63)
Soi de origine americana Caracteristici tehnice. - Epoca de coacere timpurie, 88-112 zile de la inflorire; -inflorire timpurie, foarte abundenta; - pomi de vigoare mare, distanta de plantare 5/5 sau 5/6 m; rodire predominanta pe ramuri scurte; - potential productiv ridicat 12-15 t/ha. -Fructul: marime mare 60-80 grame; pielita portocalie cu roşu carmin pe partea insorita; - pulpa portocalie, suculenta, aromata, neaderenta la sambure; samburele mare, miezul amar. Particularitati biologice. Raspunde bine la taieri in verde efectuate in mai, iunie. Soi autosteril. Polenizatori : N.J.A. 42, N.J.A. 19, Earliril, Tudor. Bibliografie 1.Suranyi, D. (1986). THE ROLE OF ECOLOGICAL FACTORS AFFECTING THE FRUIT THINNING OF APRICOT. Acta Hortic. 192, 73-80 2.Guerriero, R., Indiogine, S.E.P. and Scalabrelli, G. (1986). THE EFFECT OF CYCLIC AND CONSTANT TEMPERATURES IN FULFILLING THE CHILLING REQUIREMENT OF TWO APRICOT CULTIVARS. Acta Hortic. 192, 41-48 3.Maroutian, S.A., Michaelian, V.M. and Petrossian, J.A. (1986). BIOCHEMICAL CHANGES IN APRICOT TREES WITH VERTICAL ZONALITY. Acta Hortic. 192, 29-34 4.Suranyi, D. (1986). APFROS AS A POST FROST COMPOUND FOR APRICOT VARIETIES. Acta Hortic. 192, 65-72 5.Bunea, A. (1986). THE EFFECT OF CHEMICAL FERTILIZERS ON GROWTH, FRUITING AND PREMATURE DECLINE OF APRICOT UNDER NORTH-WESTERN CONDITIONS OF ROMANIA. Acta Hortic. 192, 127-136
CARMELA
Descriere: -Pomul este de vigoare mijlocie, cu rodire precoce, pe buchete de mai si ramuri mixte, infloreste odata cu soiurile medii si tarzii, prezinta rezistenta buna la bolile specifice caisului: Monilinia laxa, Stigmina carpophilla, Cytospora cincta si Plum-pox. -Fructul este de forma sferic-alungita, de marime foarte mare, cu greutate de 98 - 110 gr. -Culoarea pieliței este foarte atractiva datorata luciului asemanator nectarinelor, culoarea pulpei este portocalie intens, are gust foarte bun, echilibrat, pulpa este suculenta, cu o consistența buna. Din tehnologia de cultura specifica amintim ca tratamentele se fac cu substanțe din grupa celor ecologice, pretandu-se la cultura ecologica a caisului. Se vor efectuarea operatiunile in verde, taieri de fructificare dupa recoltare, 3-4 irigari pe an, fertilizare periodica cu gunoi de grajd 40t/ha. Soiul Carmela are o producție de 38 -40 kg/pom la o densitate de 625 pomi/ha. -Este un fenotip de cais cu fruct foarte mare, fiind soiul cu cel mai atractiv colorit din grupa celor extratimpurii. -Recoltare: Epoca de maturare a fructelor este in doua decada a lunii iunie cu o saptamana mai tarziu decat cultivarul Rares si cu 3 saptamani mai devreme decat soiul Dacia. -Altoire:Portaltoii utilizați la altoire sunt: zarzarul (Armeniaca vulgaris), caisul franc, soiuri tarzii, Stella Haggith, mirobolan, selectii Prunus cerasifera Ebrh, corcodus 163, Contanța 14 si Constanta 16. Origine: Soi obtinut la SCDP Baneasa din incrucisarea Farmigdale x NJA20. Omologat in anul 2002. Autor: Dr. ing. Viorica Balan
COMANDOR
Descriere : -Pomul este de vigoare mijlocie-mica -Fructe mari sferice, usor alungite si usor turtite lateral, de marime medie 60-65g. -Pielița fin catifelata, galbena- portocalie, acoperita cu rosu pal. -Pulpa este portocaliu deschisa, consistenaa suculeata, cu gust echilibrat, dulce si aromata, neaderenta la sambure, apreciata pentru consum si industrializare. - Pomul rezista bine la boli si ger, infloreste abundent si tarziu. Recoltare:Se recolteaza la inceputul lunii august. Altoire:Altoirea se face pe mirobolan, zarzar, cais franc, soiuri tarzii, Stella Haggith, selecții Prunus cerasifera Ebrh, corcodus 163, Constanța 14 si Constanța 16. Origine :Soi obtinut la SCDP Baneasa din incrucisarea B 17/52 x Mr 43/1. Soi brevetat in anul 1994. Autor: Dr. ing. Viorica Balan Bibliografie 1.MORVAN, G., CASTELAIN, C. and ARNOUX, M. (1986). PROSPECTIVE FOR THE CONTROL OF APRICOT CHLOROTIC LEAF ROLL, A MYCOPLASMA DISEASE, BY CROSS PROTECTION. Acta Hortic. 192, 167-1741. 2.Harutiunian, M.N. (1986). PREMATURE APOPLEXY OF APRICOT TREES IN ARMENIA. Acta Hortic. 192, 227-230 3.Oprea, M., Balan, V., Dragoescu, E. and Ivascu, A. (1986). RESISTANCE OF SOME APRICOT VARIETIES AND HYBRIDS TO ALTERNARIA TENUISSIMA. Acta Hortic. 192, 231-238 4.Trandafirescu, M. and Topor, E. (1986). SENSITIVITY OF SOME APRICOT VARIETIES TO THE ATTACK OF STEREUM PURPUREUM. Acta Hortic. 192, 239-246
RAREȘ
Descriere Pomul : este de vigoare mica, cu rodire precoce, in principal pe buchete de mai si ramuri mixte, cu inflorire timpurie. Rezistenta: buna la bolile specifice caisului: Monilinia laxa, Stigmina carpophilla, Cytospora cincta si Plum-pox. Fructul are forma sferic - alungita, de marime medie -mare, 'cu greutatea de 60 - 65 gr. Culoarea pulpei : galben portocalie deschis, are gust foarte bun, echilibrat, pulpa este suculenta, cu o consistenta buna. Din tehnologia de cultura specifica soiului Rares este foarte important de amintit ca tratamentele se executa cu substante din grupa celor ecologice, soiul pretandu-se managementului in cultura ecologica. Necesita efectuarea taierilor in verde, 3 - 4 irigari pe an, fertilizarea periodica cu gunoi de grajd 40t/ha. Recoltare:Epoca de maturare a fructelor este in prima decada a lunii iunie, fiind cea mai precoce maturare din fenotipurile de cais cunoscute. Altoire:Portaltoii utilizati la altoire sunt: zarzarul (Armeniaca vulgaris), caisul franc, soiuri tarzii, Stella, Haggith, mirobolan, selectii Prunus cerasifera Ebrh, corcodus 163, Constanta 14 si Constanta 16. Origine :Soi obtinut la SCDP Baneasa din incrucisarea B12/6 x NJA13. Omologat in anul 2002. Bibliografie 1.Davtian, V.A. (1986). DETOXICATION DYNAMICS OF RESIDUAL PESTICIDE AMOUNTS IN APRICOTS. Acta Hortic. 192, 273-276 2. Sziraki, Gy. (1986). APPLICATION OF PHEROMONES IN APRICOT PEST CONTROL. Acta Hortic. 192, 277-284 3. Paunovic, S.A. (1986). THIRTY FIVE YEARS OF APRICOT BREEDING AND CLONAL SELECTIONS OF APRICOT CVS AND ROOTSTOCKS. Acta Hortic. 192, 299-306
SIRENA
Descriere: Pom de vigoare mijlocie rezistent la ger si boli, cu productivitate foarte buna; Inflorire: tarziu si abundent. Fructul: marime mijlocie de culoare portocalie, gust placut, aroma fina. Se preteaza atat pentru consum in stare proaspata cat si la industrializare. Recoltare:Epoca de maturare deplina este a doua decada a lunii august. Altoire:se altoieste pe mirobolan, zarzar, cais franc, soiuri tarzii, Stella Haggith, selecții Prunus cerasifera Ebrh. Origine:Soi obținut la Statiunea Marculesti din incrucisarea Mr 37/1 x Mr 21/50. Omologat in anul 2002. Bibliografie Dean, Sam (9 May 2013). "On the Etymology of the Word Apricot". Bon Appetit. Retrieved 22 October 2018. Production Quantities of Apricots by Country in 2014; Crops/World Regions/Production Quantity from pick lists". Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistics Division (FAOSTAT). 2016-12-13. Retrieved 2017-02-08 Campbell, O. E.; Merwin, I. A.; Padilla-Zakour, O. I. (2013). "Characterization and the effect of maturity at harvest on the phenolic and carotenoid content of Northeast USA Apricot (Prunus armeniaca) varieties". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61 (51): 12700–10. doi:10.1021/jf403644r. PMID 24328399. Jump up ^ Xi, W; Zheng, H; Zhang, Q; Li, W (2016). "Profiling Taste and Aroma Compound Metabolism during Apricot Fruit Development and Ripening". International Journal of Molecular Sciences. 17 (7): 998. Lehmann, Maike (2015). "Apricot Socialism: The National Past, the Soviet Project, and the Imagining of Community in Late Soviet Armenia". Slavic Review. 74 (1): 13. doi:10.5612/slavicreview.74.1.9. The apricot, being the Armenian national fruit. Xi, W; Zheng, H; Zhang, Q; Li, W (2016). "Profiling Taste and Aroma Compound Metabolism during Apricot Fruit Development and Ripening". International Journal of Molecular Sciences. 17 (7): 998.
VIORICA
Descriere Pomul este de vigoare medie, cu rodire precoce, pe buchete de mai, infloreste odata cu soiurile medii si tarzii. Prezinta rezistenta buna la bolile specifice caisului: Monilinia laxa, Stigmina carpophilla, Cytospora cincia si Plum-pox. Fructul este de forma sferica , usor turtita pe flancuri, de marime foarte mare, cu greutatea cuprinsa intre 118 - 127 gr, culoarea pielitei este orange stralucitor, uniform colorat, fara verde. Culoarea pulpei este galben portocalie, are gust foarte bun, echilibrat, prezinta suculenta, consistenta foarte buna. Din tehnologia de cultura specifica noului cultivar omologat Viorica amintim: tratamente cu substante din grupa celor admise ecologic, pretandu-se la cultura ecologica a caisului, efectuarea operatiunilor in verde, taieri de fructificare dupa recoltare, 3 - 4 irigari pe an, fertilizarea periodica cu gunoi de grajd 40t/ha. Cultivarul Viorica are o productie de 30 kg/pom la pomii in anul IV de la plantare, se adapteaza in toate zonele specifice culturii caisului. La maturitatea deplina samburele este in proportie de 10 - 15% aderent la pulpa. Fructul este deosebit de mare depasind toate soiurile de cais aflate in cultura si are un aspect comercial deosebit de atractiv. Prezinta precocitate de rodire. Recoltare Fructele ajung la maturitate in a doua decada a lunii iunie. Altoire Portaltoii utilizati la altoire sunt: zarzarul (Armeniaca vulgaris), caisul franc, soiuri tarzii, Stella Haggith, mirobolan, selectii Prunus cerasifera Ebrh, corcodus 163, Constanta 14 si Constanta 16. Origine Soi obtinut la SCDP Baneasa din incrucisarea B 3/9 (P1) x NJA20. Omologat in anul 2002. Autor: Dr. ing. Viorica Balan
SATURN
Descriere Pomul are vigoare mica spre mijlocie , capacitate buna de productie, rezistent la ger si boli, are fructul mijlociu, sferic si asimetric, galben-portocaliu, patat cu rosu pe partea insorita. Pulpa este portocalie, ferma, dulce, cu gust foarte bun. Se cultiva in sud si Dobrogea si se matureaza in prima jumatate a lunii iulie. Bibliografie Guerriero, R., Indiogine, S.E.P. and Scalabrelli, G. (1986). THE EFFECT OF CYCLIC AND CONSTANT TEMPERATURES IN FULFILLING THE CHILLING REQUIREMENT OF TWO APRICOT CULTIVARS. Acta Hortic. 192, 41-48 Jump up Xi, W; Zheng, H; Zhang, Q; Li, W (2016). "Profiling Taste and Aroma Compound Metabolism during Apricot Fruit Development and Ripening". International Journal of Molecular Sciences. 17 (7): 998. Perez-Tornero, O., Burgos, L., Egea, J., Lopez, J.M., 2000, Apricot meristem tip culture, ISHS Acta Horticulturae 488: XI International Symposium on Apricot Culture (summary). Suranyi, D. (1986). APFROS AS A POST FROST COMPOUND FOR APRICOT VARIETIES. Acta Hortic. 192, 65-72
PIERSIC SPRINGOLD
Descriere: pom de vigoare mare, cu productivitate foarte buna, rezistența la ger buna. infloreste semitimpuriu abundent, autofertil. Fructul: marime mijlocie (80-130g), frumos colorat in rosu lucios. Pulpa fructului este galbena, dulce usor aromata foarte placuta. Se preteaza la consum in stare proaspata si la industrializare. Recoltare : maturarea fructelor este foarte timpurie, o zi dupa Mayflower. Altoire : altoirea se face pe mirobolan, piersic franc (samanta soiurilor tardive), Nemaguard, Oradea, T16. Origine :obtinut in USA, difuzat in producție in anul 1966. Bibliografie Trainotti, L.; Tadiello, A.; Casadoro, G. (2007). "The involvement of auxin in the ripening of climacteric fruits comes of age: The hormone plays a role of its own and has an intense interplay with ethylene in ripening peaches". Journal of Experimental Botany. 58 (12): 3299–3308. doi:10.1093/jxb/erm178. PMID 17925301. Ziosi, V.; Bregoli, A. M.; Fiori, G.; Noferini, M.; Costa, G. (2007). "1-MCP effects on ethylene emission and fruit quality traits of peaches and nectarines". Advances in Plant Ethylene Research. p. 167. doi:10.1007/978-1-4020-6014-4_38. ISBN 978-1-4020-6013-7. "Prunus persica, peach, nectarine". GeoChemBio.com. Archived from the original on 25 July 2012. Retrieved 24 September 2012. "Peach and Nectarine Culture". University of Rhode Island. 2000. Archived from the original on 14 January 2013 Verde, I.; Abbott, A.G.; Scalabrin, S.; Jung, S.; et al. (2013). "The high-quality draft genome of peach (Prunus persica) identifies unique patterns of genetic diversity, domestication and genome evolution". Nature Genetics. 45 (5): 487–494
COLLINS
Descriere:Pom de vigoare medie spre mare, cu o productivitate buna, rezistența la ger foarte buna. infloreste abundent, soi autofertil. Fructul: marime mijlocie 145g., culoare galbena acoperita de rosu marmorat. Pulpa fructului : savoare dulce, slab aromata, care se preteaza atat la consum in stare proaspata cat si la industrializare. Recoltare:maturitatea de recoltare la 3 zile dupa Cardinal. Altoire :se altoieste pe mirobolan, piersic franc (samanța soiurilor tardive), Nemaguard ,Oradea, T16. Origine :obtinut in USA, difuzat in producție in 1959. Bibliografie Besler, M.; Cuesta Herranz, Javier & Fernandez-Rivas, Montserrat (2000). "Allergen Data Collection: Peach (Prunus persica)". Internet Symposium on Food Allergens. 2 (4): 185–201. Archived from the original on 17 August 2009 Gil, M. I.; Tomas-Barberan, F. A.; Hess-Pierce, B.; Kader, A. A. (2002). "Antioxidant capacities, phenolic compounds, carotenoids, and vitamin C contents of nectarine, peach, and plum cultivars from California". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50 (17): 4976–4982. Cheng, Guiwen W. & Crisosto, Carlos H. (1995). "Browning Potential, Phenolic Composition, and Polyphenoloxidase Activity of Buffer Extracts of Peach and Nectarine Skin Tissue" (PDF). J. Amer. Soc. Hort. Sci. 120 (5): 835–838. Infante, Rodrigo; Contador, Loreto; Rubio, Pía; Aros, Danilo & Peña-Neira, Alvaro (2011). "Postharvest sensory and phenolic characterization of 'Elegant Lady' and 'Carson' peaches" (PDF). Chilean Journal of Agricultural Research. 71 (3): 445–451 Cevallos-Casals, B. V. A.; Byrne, D.; Okie, W. R.; Cisneros-Zevallos, L. (2006). "Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties". Food Chemistry. 96 (2): 273–280.
CARDINAL
Descriere Pom viguros, sensibil la ger Fructele : mijlocii 160 - 165g., sferice, pielița fin pubescenta, de culoare galben aurie, acoperita cu rosu carmin pe partea insorita. Pulpa:galben- portocalie, consistenta, suculenta, dulce, aderenta la sambure, de calitate buna pentru masa. Recoltare:maturitatea de recoltare in prima decada a lunii iulie, la 15 zile dupa Mayflower. Altoire: se altoieste pe mirobolan, piersic franc (samanța soiurilor tardive), Nemaguard, Oradea, T16. Origine:obținut in USA prin autolenizarea soiului Redhaven Bibliografie Andreotti, C.; Ravaglia, D.; Ragaini, A.; Costa, G. (2008). "Phenolic compounds in peach (Prunus persica) cultivars at harvest and during fruit maturation". Annals of Applied Biology. 153: 11–23. Cevallos-Casals, B. V. A.; Byrne, D.; Okie, W. R.; Cisneros-Zevallos, L. (2006). "Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties". Food Chemistry. 96 (2): 273–280. Infante, Rodrigo; Contador, Loreto; Rubio, Pía; Aros, Danilo & Peña-Neira, Alvaro (2011). "Postharvest sensory and phenolic characterization of 'Elegant Lady' and 'Carson' peaches" (PDF). Chilean Journal of Agricultural Research. 71 (3): 445–451 Layne, Desmond (2008). The Peach: Botany, Production and uses. CABI. p. 16. ISBN 978-1-84593-386-9. Retrieved 3 August 2015
ALEXIA
Descriere : Pomul are vigoare mijlocie, rodeste precoce (din anul II de plantare), ramuri mixte; prezinta rezistenta de camp la viroze si fainare; Fructul : de forma rotunda, puțin aplatizat la poli, de marime mijlocie Pulpa : alb - crem, cu gust foarte bun, dulce aromat, aciditate mijlocie, suculenta; Samburele: mijlociu, semi-aderent la pulpa. Se recomanda in cadrul tehnologiei de cultura urmatoarele verigi tehnologice: taieri in verde, ciupitul lastarilor, raritul fructelor, tratamente fitosanitare 5 - 6 pe an, irigatul in 2-3 reprize, ingrasari faziale. Soiul prezinta urmatoarele avantaje: fiind timpuriu, se vinde la un pret bun pe piața; producția este mare 35 - 45 kg/pom; necesita un numar redus de tratamente fitosanitare. Soiul se preteaza la cultura in toate zonele de favorabilitate ale piersicului. Recoltare :epoca de coacere a fructelor- in ultima decada a lunii iunie. Altoire:altoirea se face pe piersic franc (samanța soiurilor tardive), Nemaguard, Oradea, T16, mirobolan selectii, Rubira. Origine:soi obținut la SCDP Baneasa si omolgat in anul 2002. Autor: Dr. ing. Antonia Ivascu Bibliografie Abderrahmane Mokrani, Stéphanie Krisa, Stéphanie Cluzet, Grégory Da Costa, Hamza Temsamani, Elodie Renouf, Jean-Michel Mérillon, Khodir Madani, Marc Mesnil, Arnaud Monvoisin and Tristan Richard, Phenolic contents and bioactive potential of peach fruit extracts, Food Chemistry, 10.1016/j.foodchem.2015.12.026, 202, (212-220), (2016). D. Ceccarelli, C. Talento, E. Caboni and D. Neri, Antioxidant activity and phenolic content in peach fruits from organic and integrated management, Acta Horticulturae, 1137, (201), (2016). Samia Dabbou, Carola Lussiana, Samira Maatallah, Laura Gasco, Hichem Hajlaoui and Guido Flamini, Changes in biochemical compounds in flesh and peel from Prunus persica fruits grown in Tunisia during two maturation stages, Plant Physiology and Biochemistry, 100, (1), (2016).
AMALIA
Descriere : Vigoarea : pom de vigoare mijlocie, rezistent la ger, seceta si boli, cu intrare timpurie pe rod, precoce (rodeste incepand cu anul II de la plantare pe ramuri mixte); prezinta rezistenta buna la basicarea frunzelor si la fainare; Fructele :mari, simetrice, cu forma rotund-ovala Pulpa: alba - crem, suculenta, foarte buna la gust; samburele mijlociu, neaderent la pulpa. Tehnologia de cultura recomandata soiului se refera la: tratamente cu substante specifice soiurilor de piersic, admise ecologic; lucrari specifice in verde, rarirea fructelor dupa care se recomanda irigarea, in anul V - VI de la plantare productia ajunge la 40 - 50 kg/pom. Recoltare :epoca de coacere a fructelor: in decada a lll-a a lunii iulie. Altoire: altoirea se face pe piersic franc (samanta soiurilor tardive), Nemaguard, Oradea, T16, mirobolan selectii, Rubira. Origine :soi obtinut la SCDP Baneasa si omologat in anul 2002. Autor: Dr. ing. Antonia Ivascu Bibliografie Giuseppe Montevecchi, Giuseppe Vasile Simone, Francesca Masino, Cristina Bignami and Andrea Antonelli, Physical and chemical characterization of Pescabivona, a Sicilian white flesh peach cultivar [Prunus persica (L.) Batsch], Food Research International, 45, 1, (123), (2012). Robert W Durst and George W Weaver, Nutritional content of fresh and canned peaches, Journal of the Science of Food and Agriculture, 93, 3, (593-603), (2012).
ANTONIA
Descriere Vigoare: pomul are vigoare mica - medie, cu rodire precoce (rodeste incepand cu anul II de la plantare), pe ramuri mixte; inflorirea este de epoca mijlocie, simultan cu majoritatea soiurilor cultivate, asigurand o buna polenizare; prezinta rezistența buna la boli, seceta si ger; Fructul: de forma ovoida, de marime mare - foarte mare, simetric; Pulpa: culoarea pulpei alb- crem, cu gust foarte bun, echilibrat; pulpa este suculenta, cu o consistența medie. Din tehnologia de cultura specifica soiului mentionam: tratamente cu substanțe specifice soiurilor de piersic admise ecologic; efectuarea obligatorie a taierilor in verde si ciupitul lastarilor; 2-3 irigari pe an. Are o producție de fructe mare si constanta de 35-45 kg/pom; se adapteaza in toate zonele de cultura favorabile piersicului. Recoltare: epoca de coacere a fructelor se plaseaza in decada a ll-a lunii iulie. Altoire: se face pe piersic franc (samanta soiurilor tardive), Nemaguard, Oradea, T16, mirobolan selecții, Rubira. Origine:soi obținut la SCDP Baneasa si omologat in anul 2002. Autor: Dr. ing. Antonia Ivascu Bibliografie Alessandra Gallotta, Alessio Allegra, Paolo Inglese and Giuseppe Sortino, Fresh-cut storage of fruit and fresh-cuts affects the behaviour of minimally processed Big Bang nectarines ( Prunus persica L. Batsch) during shelf life, Food Packaging and Shelf Life, 15, (62), (2018). Manuela M. Moreira, Simone Morais and Cristina Delerue-Matos, Environment-Friendly Techniques for Extraction of Bioactive Compounds From Fruits, Soft Chemistry and Food Fermentation, 10.1016/B978-0-12-811412-4.00002-3, (21-47), (2017).
JERSEYLAND
Descriere Vigoare :pom viguros, cu fructe mijlocii sau mari 170-230g. sferice, usor asimetrice. Pielița galben oranj, acoperita cu rosu inchis pe jumatate din suprafața. Pulpa: galbena, uneori cu infiltrații puternice de rosu, destul de consistenta, suculenta, fin aromata, buna pentru masa. Recoltare:se recolteaza in ultima decada a lunii iulie sau prima decada a lunii august, cu 2-4 zile inainte de Redhaven. Altoire: se altoieste pe mirobolan, piersic franc (samanța soiurilor tardive), Nemaguard, Oradea, T16. Origine: obținut in USA, difuzat in producție in anul 1946. Bibliografie Cociu V., Mihaescu GR, Manescu Creola,Lenina Valentina, Nagy M., 1981, Peach TreeCulture, Ceres Publisher, Bucharest Cociu V., 1993, Peach Tree Culture aroundthe House. Ed. Ceres, Bucharest Draganescu E., 1993, The Peach TreeVarieties Evolution in Banat. “TimisoaraAcademic Days” Symposium Draganescu E., 2002, Special Fruit TreeCulture, Mirton Publisher, Timisoara, pp:164-175 Hoza D., 2000, Special Fruit Culture, PrahovaS.A. Publisher, Ploieşti Iordanescu Olimpia Alina, 2008, Researchesconcerning the behaviour of some peach tree varieties in conditions of D.S. Timişoara,Scientifical Papers, vol.51, HorticultureSeries, USAMV Iaşi, pp: 717-720 Iordanescu Olimpia, 2008, Fruit Tree Culture,Eurobit Publisher, Timisoara
REDHAVEN
Descriere Vigoare:pom de vigoare mijlocie, cu fructe mijlocii 150g., sferice usor asimetrice. Pielița este subțire, fin pubescenta, de culoare galben- aurie, striata cu rosu carmin pe cea mai mare parte din suprafata. Pulpa: aurie cu infiltrații slabe langa sambure, suculenta, dulce si armonios acidulata, neaderenta la sambure, foarte buna pentru masa si industrializare. Recoltare: se recolteaza in prima decada a lunii august. Altoire:se aitoieste pe mirobolan, piersic franc (samanța soiurilor tardive), Nemaguard ,Oradea, T16. Origine:obținut in USA, difuzat in producție in anul 1940. Bibliografie: Kralj MB, Jug T, Komel E, Fajt N, Jarni K, Živković J, Mujić, I (2014).Aromatic compound in different peach cultivars and effect of preservatives on the final aroma of cooked fruits. Hemijska Industrija68:767-779. Legua P, Hernandez F, Díaz-Mula H, Valero D, Serrano M (2011). Quality,Bioactive Compounds, and Antioxidant Activity of New Flat-Type Peach and Nectarine Cultivars: A comparative study. Journal of Food Science 76:C729-C735. Primoz Orazem, Maja Mikulic-Petkovsek, Franci Stampar and Metka Hudina, Changes during the last ripening stage in pomological and biochemical parameters of the ‘Redhaven’ peach cultivar grafted on different rootstocks, Scientia Horticulturae, 160, (326), (2013). Vizzotto M, Porter W, Byrne D, Cisneros-Zevallos L (2014). Polyphenols of selected peach and plum genotypes reduce cell viability and inhibit proliferation of breast cancer cells while not affecting normal cells. Food Chemistry 164:363-370. Tomas-Barberan FA, Gil MI, Cremin P, Waterhouse AL, Hess-Pierce B,Kader AA (2001). HPLC-DAD-ESIMS analysis of phenoliccompounds in nectarines, peaches, and plums. Journal of Agriculturaland Food Chemistry 49:4748-4760. Wang Y, Yang C, Li S, Yang L, Wang Y, Zhao J, Jiang Q (2009). Volatile characteristics of 50 peaches and nectarines evaluated by HP-SPME with GC-MS. Food Chemistry 11:356-364.
SOUTHLAND
Descriere Vigoare : pom de vigoare mijlocie, cu fructe mari 200-250g., sferice, cu pielița de culoare galben oranj, acoperita cu rosu pe trei sferturi din suprafața. Pulpa: galbena cu infiltrații puternice de rosu langa sambure, consistența, suculenta, dulce, neaderenta la sambure, superioara pentru masa. Recoltare:se recolteaza la jumatatea lunii august, la 11 zile dupa Redhaven. Altoire: portaltoiul folosit la altoire este mirobolanul, piersicul franc (samanța soiurilor tardive), Nemaguard ,Oradea, T16. Origine: obținut in USA, prin autofecundarea soiului Halehaven, difuzat in producție in anul 1946. Bibliografie Hegedus A, Engel R, Abranko L, Balogh E, Blazovics A, Herman R, HalaszJ, Ercisli S, Pedryc A, Stefanovits-Banyai E (2010). Antioxidant andantiradical capacities in apricot (Prunus armenica L.) fruits: variationsfrom genotypes, years, and analytical methods. Journal of Food Science75:C722-C730. Kowalski S, Lukasiewicz M, Duda-Chodak A, Zięć G (2013). 5-Hydroxymethyl-2-Furfural (HMF) - Heat-Induced Formation,Occurrence in Food and Biotransformation - a Review. Polish Journalof Food and Nutrition Sciences 63:207-225. Kralj MB, Jug T, Komel E, Fajt N, Jarni K, Živković J, Mujić, I (2014).Aromatic compound in different peach cultivars and effect ofpreservatives on the final aroma of cooked fruits. Hemijska Industrija 68:767-779. Legua P, Hernandez F, Díaz-Mula H, Valero D, Serrano M (2011). Quality,Bioactive Compounds, and Antioxidant Activity of New Flat-TypePeach and Nectarine Cultivars: A comparative study. Journal of Food Science 76:C729-C735.
SUPERBA DE TOAMNA
Descriere Vigoare :Pom de vigoare medie cu productivitate foarte buna, rezistent la ger si boli. infloreste tarziu, abundent, autofertil. Fruct : marime mijlocie 150 - 170g, de culoare alb-crem panasat cu rosu-zmeuriu pe 1/3 din suprafata. Pulpa: culoare alb-crem, cu savoare buna, gust dulce. Se consuma in stare proaspata dar se preteaza si la industrializare. Recoltare: se matureza in a doua decada a lunii septembrie. Altoire :se recomanda ca portaltoi mirobolanul selecții, piersicul franc (samanța soiurilor tardive), Nemaguard, Oradea, T16. Origine:obținut la SCDP Baneasa, omologat in anul 1977. Bibliografie Lutz M, Hernandez J, Henríquez C (2015). Phenolic content and antioxidant capacity in fresh and dry fruits and vegetables grown in Chile. CyTA - Journal of Food 13:541-547. Martínez-Las Heras R, Amigo-Sanchez JC, Heredia A, Castelló ML,Andrés A (2016). Influence of preharvest treatments to reduce the seasonality of persimmon production on color, texture and antioxidant properties during storage. CyTA - Journal of Food 14:333-339. Noratto G, Martino HS, Simbo S, Byrne D, Mertens-Talcott SU (2015).Consumption of polyphenol-rich peach and plum juice prevents risk factors for obesity-related metabolic disorders and cardiovascular disease in Zucker rats. The Journal of Nutritional Biochemistry 26:633-641. Oliveira A, Gomes MH, Alexandre E, Almeida D, Pintado M (2014).Impact of pH on the phytochemical profile of pasteurisation peach puree during storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry62:12075-12081. Oliveira A, Pintado M, Almeida D (2012). Phytochemical composition and antioxidant activity of peach as affected by pasteurisation and storage duration. LWT - Food Science and Technology 49:202-207.
Caracterizarea pomologica a soiurilor de migdal propuse la inmultire in Romania
SANDI(14/2205/84)
Denumita de autor ”Sandi”, elita H 14/2205/84, provine din parintii Primorski x Tuono . Elita se prezinta ca un pom de vigoare slaba, cu suprafata sectiunii trunchiului de 99,7 cm2 in anul 10 de la plantare,asigurata statistic negativ foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski, cu un port deschis şi scoarta neteda. Infloritul incepe la 17.03 şi se incheie pe 26.03, cu o fertilitate naturala de 28%. Maturitatea de recoltare este mijlocie şi incepe in 8.08 incheindu-se pe 19.08. Este o elita care rodeşte preponderent pe buchete de mai deci spur, formatiunile fructifere pe metru liniar de şarpanta avand urmatoarele valori: buchete de mai 93,4%, ramuri salbe 4,4% şi ramuri mijlocii 2,2%. Productia de fructe (medie pe trei ani de studiu 1999, 2000, 2001) are valoarea de 2264 kg/ha asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Productia de miez (medie pe trei ani de studiu 1999, 2000, 2001), are valoarea de 887,2 kg/ha asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Are un fruct de marime mica - mijlocie de 22,6 mm, cu o greutate de 2,6 g (medii pentru anii de studiu). Randamentul la decojire are valori foarte ridicate de 38,2% şi prezinta samburi dubli in procent de 6,5%, ambele caractere situandu-se in linia europeana de ameliorare a soiurilor de migdal. Prezinta valori de 24,4 g % substante proteice şi 59,2 g% substante grase, valori superioare parintilor din care provin.
APRIL (16/1919/84)
Denumita de autor ”April”, elita H 16/1919/84, provine din parintii [Primorski x (Preanai x Cramsky)]. Elita se prezinta ca un pom de vigoare mare, cu suprafata sectiunii trunchiului de 346,5 cm2 in anul 10 de la plantare,asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski, cu portul uşor deschis şi scoarta crapata. Infloritul incepe la 30.03 şi se incheie pe 07.04, cu o fertilitate naturala de 64,0 %. Maturitatea de recoltare este mijlocie – tarzie şi incepe in 19.08 incheindu-se pe 01.09. Este o elita care rodeşte mai mult pe ramuri mijlocii, formatiunile fructifere pe metru liniar de şarpanta avand urmatoarele valori: buchete de mai 30%, ramuri salbe 15% şi ramuri mijlocii 55%. Productia de fructe (medie pe trei ani de studiu 1999, 2000, 2001) are valoarea de 2064 kg/ha, asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Productia de miez (medie pe trei ani de studiu 1999, 2000, 2001), are valoarea de 614,1 kg/ha asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Are un fruct de marime mijlocie, de 24,4 mm, cu o greutate de 4,4 g (medii pentru anii de studiu). Randamentul la decojire are valori de 30,1% şi prezinta samburi dubli in procent de 8,9%, ambele caractere situandu-se in linia europeana de ameliorare a soiurilor de migdal. Prezinta valori de 28,7 g % substante proteice şi 50,8 g% substante grase, proteina avind valori mult superioare parintilor genitori.
VIO (VIOLA, 1/2033/84)
Denumita de autor ”Viola”, elita H 1/2033/84, provine din parintii Ardechoise x Pomorie. Elita se prezinta ca un pom de vigoare slaba, cu suprafata sectiunii trunchiului de 144,8 cm2 in anul 10 de la plantare,neasigurata statistic fata de soiul zonat Primorski, cu portul uşor deschis şi scoarta crapata. Infloritul incepe in 28.03 şi se incheie pe 11.04, cu o fertilitate naturala de 42%. Maturitatea de recoltare este timpurie şi incepe in 10.08 incheindu-se pe 25.08. Este o elita care rodeşte preponderent pe buchete de mai, deci spur, formatiunile fructifere pe m liniar de şarpanta avand urmatoarele valori: buchete de mai 74,6%, ramuri salbe 11,9% şi ramuri mijlocii 13,5%. Productia de fructe (medie pe trei ani de studiu 1999, 2000, 2001) are valoarea de 1711 kg/ha, asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Productia de miez (medie pe trei ani de studiu 1999,2000,2001) are valoarea de 740,2 kg /ha,asigurata statistic foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Are un fruct de marime mijlocie – mare, de 25,6 mm, cu o greutate de 3,1 g (medii pentru anii de studiu). Randamentul la decojire are valori ridicate de 43,3% şi prezinta samburi dubli in procent de 8,3%, ambele caractere situandu-se in linia europeana de ameliorare a soiurilor de migdal. Prezinta valori de 22,7 g % substante proteice şi 45,2 g% substante grase, valorile proteice fiind peste cele ale parintilor.
ADRIA (ANA , 3/1344/82)
Denumita de autor ”Ana”, elita H 3/1344/82, provine din combinatia Ardechoise x H 1/9-1fa. Elita se prezinta ca un pom de vigoare mijlocie, cu suprafata sectiunii trunchiului de 191,1 cm2 in anul 10 de la plantare,asigurata statistic pozitiv distinct semnificativ fata de soiul zonat Primorski, cu portul uşor deschis şi scoarta crapata. Infloritul incepe la 30.03 şi se incheie pe 09.04, cu o fertilitate naturala de 45,2%. Maturitatea de recoltare este mijlocie şi incepe in 18.08 incheindu-se pe 31.08. Este o elita care rodeşte pe buchete de mai deci spur, formatiunile fructifere pe metru liniar de şarpanta avand urmatoarele valori: buchete de mai 69,6%, ramuri salbe 19,6% şi ramuri mijlocii 10,8%. Productia de fructe (medie pe trei ani de studiu 1999, 2000, 2001) are valoarea de 1677 kg/ha asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Productia de miez (medie pe trei ani de studiu 1999, 2000, 2001), are valoarea de 823,7 kg/ha asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Are un fruct de marime mijlocie - mare de 25,2 mm, cu o greutate de 3 g (medii pentru anii de studiu). Randamentul la decojire are valori foarte ridicate de 49,3% şi nu prezinta samburi dubli, ambele caractere situandu-se in linia europeana de ameliorare a soiurilor de migdal. Prezinta valori de 20,6 g % substante proteice şi 56,7 g% substante grase, valori peste media combinatiei din care provine.
ALEXANDRU (SABINA, 1/2043/84)
Denumita de autor ”Sabina”, elita H 1/2043/84, provine din parintii Ardechoise x Pomorie. Elita se prezinta ca un pom de vigoare mijlocie, cu suprafata sectiunii trunchiului de 143,61 cm2 in anul 10 de la plantare,neasigurata statistic fata de soiul zonat Primorski, cu portul uşor deschis şi scoarta crapata. Infloritul incepe la 24.03 şi se incheie pe 06.04, cu o fertilitate naturala de 12,3%. Maturitatea de recoltare este mijlocie şi incepe in 18.08 incheindu-se pe 28.08. Este o elita care rodeşte pe buchete de mai dar şi pe ramuri mijlocii, formatiunile fructifere pe metru liniar de şarpanta avand urmatoarele valori: buchete de mai 59,2%, ramuri salbe 5,6% şi ramuri mijlocii 35,2%. Productia de fructe (medie pe trei ani de studiu 1999, 2000, 2001) are valoarea de 1623 kg/ha asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Productia de miez (medie pe trei ani de studiu 1999, 2000, 2001), are valoarea de 762,1 kg/ha asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ fata de soiul zonat Primorski. Are un fruct mic - mijlociu de 23 mm, cu o greutate de 2,5 g (medii pentru anii de studiu). Randamentul la decojire are valori foarte ridicate de 46,3% şi nu prezinta samburi dubli, ambele caractere situandu-se in linia europeana de ameliorare a soiurilor de migdal. Prezinta valori de 25,3 g % substante proteice şi 56,4 g% substante grase, valori peste cele ale genitorilor, in special valoarea proteinei.
NICOLETA (NICO,H14/851/81)
Originea – hibrid dublu obtinut in 1981 din [ Ferragnes x (Nikitski Pozdno. x Lovrin18)]. Vigoare - mijlocie, cu suprafata sectiunii trunchiului in anul X de la plantare de 212,3 cm². Inflorire – medie, in 13.03 si isi sfarseste infloritul in 28.03. Fructificare – spur, 86,2% pe buchete de mai, 8,7% pe salbe si 5,1% pe ramuri mijlocii. Polenizare libera – are valoarea de 28,8%. Maturitate de recoltare – se esaloneaza mediu in perioada 18.08 – 31.08. Productia - este foarte ridicata, de fructe 2337,9 kg/ha, iar de samburi 930,5 kg/ha fiind asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ comparativ cu martorul, soiul Primorski. Marimea fructului – este de 26,2 mm. Greutatea fructului - este de 4,4 g. Randamentul la decojire - este de 35,5% samburi. Samburi dubli – 3,2%.
ADELINA (ADELA, H4/1451/82)
Originea – hibrid simplu, obtinut in 1982 din Ardechoise x Lovrin18 Vigoarea- mijlocie spre mare, cu suprafata sectiunii trunchiului in anul X de la plantare de 250,4 cm². Inflorirea- timpurie, incepand din 07.03 si incheindu-se in 24.03. Fructificare - spur, pe buchete de mai – 87,5%, pe salbe 6,3%, iar pe ramuri mijlocii 6,2%. Polenizarea libera- are valoarea de 32,4%. Maturitate de recoltare – este timpurie in intervalul 15.08 – 28.08. Productia - este foarte mare, de 3662,5 kg/ha fructe, iar de samburi de 1043,8 kg/ha, fiind asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ, comparativ cu martorul, soiul Primorski. Marimea fructului – este de 25,3 mm. Greutatea fructului - este de 3,7 g. Randamentul la decojire - este de 28,5% samburi. Samburi dubli – 5,9%.
CRISTI (H1/2025/84)
Originea – hibrid simplu, obtinut in 1984 din Ardechoise x Pomorie Vigoarea- medie spre mica, cu suprafata sectiunii trunchiului in anul X de la plantare de 190,2 cm². Inflorirea- medie in perioada 12.03-27-03. Fructificare - pe buchete de mai – 55,1%, pe salbe 40,3%, iar pe ramuri mijlocii 4,6%. Polenizarea libera- are valoarea de 27,6%. Maturitate de recoltare – este tardiva in perioada 28.08- 06.09. Productia - este foarte mare, de 2768,2 kg/ha fructe, iar de samburi de 982,7 kg/ha, fiind asigurata statistic pozitiv foarte semnificativ, comparativ cu martorul, soiul Primorski. Marimea fructului – este de 25,1 mm. Greutatea fructului - este de 3,5 g. Randamentul la decojire - este de 35,5% samburi. Samburi dubli – lipsa |
Copyright
2018:
Design:
Mircea Curila
This site was last updated
11.20.2018