Obiectivul general al proiectului
consta in studierea eficientei si pretabilitatii cultivarii unor soiuri de
lupin (Lupinus albus) liber de alcaloizi si substante antinutritive,
in zona de NV a tarii si posibilitatea utilizarii acestei surse proteice
interne in hrana pasarilor, ca o alternativa la proteinele provenite din
produsele si subprodusele de soia. In plus se are in vedere si o
diversificare a culturilor agricole, o reducere a costurilor de furajare a
puilor de carne si gainilor ouatoare dar si o imbunatatire a calitatii
sanogene a grasimilor din carne si ou. Proiectul se justifica prin faptul ca
in tara noastra peste 80% din sroturile de soia utilizate in alimentatia
pasarilor, provin din import care pe de o parte solicita un efort valutar
insemnat iar pe de alta parte creaza o dependenta a sectorului avicol fata
de aceste importuri.
In cadrul proiectului se au in
vedere urmatoarele:
-
Testarea performantelor soiurilor LUBLANC si ENERGY
(ameliorate in Franta) de lupin, cultivate in zona de NV a Romaniei.
-
Stabilirea compozitiei chimice si a valorii nutritive a
boabelor de lupin obtinute.
-
Stabilirea efectului substituirii partiale a srotului de
soia cu boabe de lupin, asupra performantelor bioproductive si calitatii
carnii la puii broiler de gaina. Se are in vederea substituire proteinei
din srotul de soia cu lupin in proportie de: 20%, 30% si 40% in faza de
starter si respectiv 40%, 60% si 80% in faza de crestere si finisare.
-
Stabilirea efectului substituirii partiale a srotului de
soia cu boabe de lupin in hrana gainilor ouatoare, asupra performantelor
bioproductive si calitatii oualor. Se are in vederea substituire proteinei
din srotul de soia cu lupin in proportie de: 40%, 60% si 80%.
Vor fi abordate aspecte
legate de performantele bioproductive ale pasarilor, calitatea productiilor
obtinute, starea de sanatate a pasarilor si eficiena economica a tehnologiei
de alimentatie propuse.