Rezumat

10/06/14

Home
Membrii
Rezumat
Obiective
Bibliografie
Rezultate
Galerie foto

 

REZUMATUL PROIECTULUI

 Obiectivul general al proiectului a constat in studierea eficientei bioproductive si economice a utilizarii in alimentatia puilor broiler de curca a boabelor de lupin alb liber de alcaloizi si rapitei libere de acid erucic si glucozizi, ca alternativa la proteinele din produsele si subrodusele din soia. In plus s-a avut in vedere si o reducere a costurilor de furajare a puilor broiler de curca dar si o imbunatatire a calitatii sanogene a grasimilor din carnea de curcan.

Obiectivele specifice (serviciile executate) au fost urmatoarele:

1.       Determinarea compozitiei chimice si calcularea valorii nutritive a boabelor de lupin si sroturilor de rapita.

2.       Efectul utilizarii boabelor de lupin liber de alcaloizi in alimentatia puilor broiler de curca.

3.       Efectul utilizarii sroturilor de rapita libera de acid erucic si glucozizi in alimentatia puilor broiler de curca.

4.       Testarea capacitatii combinative a celor doua macrocomponente furajere in vederea cresterii valorii biologice a proteinei din hrana puilor broiler de curca.

Obiectivul 1 (serviciu executat):

Determinarea compozitiei chimice si calcularea valorii nutritive a boabelor de lupin si sroturilor de rapita.

Scopul: determinarea compozitiei chimice si calcularea valorii nutritive a boabelor de lupin alb libere de alcaloizi si a sroturilor de rapita libere acid erucic si glucozizi, ca o alternativa la proteinele conventionale provenite din produsele si subprodusele de soia.

 Rezultatele obtinute au confirmat caracteristicile nutritionale foarte bune ale celor doua surse alternative neconventionale de proteine pentru alimentatia puilor broiler de curca, respectiv lupinul alb liber de alcaloizi (soiul Energy) si sroturile de rapita obtinute din seminte libere de acid erucic si glucozizi (soiul Helga). Pe langa productiile bune realizate la unitatea de suprafata, aceste noi resurse furajere pentru alimentatia puilor de curca, s-au remarcat si prin calitati nutritionale deosebite. Astfel, continutul de proteina bruta (N x 6,25) a fost de 38,6% la boabele de lupin alb si de 35,3% la sroturile de rapita, in timp ce valoarea energetica a fost de 2658 kcal EM/kg si respective 1893 kcal EM/kg. Aceste valori nutritive sunt apropiate celor care caracterizeaza sroturile de soia (in medie 46% Pb si 2150 kcal EM/kg), care reprezinta principala sursa de proteine pentru alimentatia puilor broiler de curca. Rezultatele obtinute fundamenteaza necesitatea si oportunitatea cultivarii si utilizarii boabelor de lupin libere de alcaloizi si a rapitei de primavera libera de acid erucic si glucozizi, ca o importanta sursa alternativa de proteine si energie in hrana puilor broiler de curca.

Obiectivul 2 (serviciu executat):

Efectul utilizarii boabelor de lupin liber de alcaloizi in alimentatia puilor broiler de curca. 

Livrabil 1. Retete de nutreturi combinate pe baza de lupin liber de alcaloizi, destinate alimentatiei faziale a puilor broiler de curca.

Scopul cercetarilor efecuate a constat in experimentarea posibilitatii de utilizare a boabelor de lupin liber de alcaloizi, obtinut in conditiile pedoclimatice specifice zonei de vest a tarii, in alimentatia puilor broiler de curca. Interesul pentru utilizarea boabelor de lupin in alimentatia puilor broiler, se justifica in primul rand prin continutul ridicat in proteine (40,08% Pb.), dar si prin valoarea energetica ridicata (2658 kcal EM/kg) determinata de continutul ridicat in grasimi (9,21%), comparativ cu alte surse de proteine vegetale. In plus lupinul alb prezintă avantajul că nu este modificat genetic, iar datorita faptului ca poate fixa azotul atmosferic, pentru fertilizare necesita cantitati mici de ingrasaminte chimice, fiind considerata astfel o cultura sustenabila cu efecte pozitive asupra fertilitatii solului si mediului inconjurator.

Cadrul experimental: experimentul a fost realizat ca un plan experimental complet randomizat care a constat din patru tratamente, care implica o dieta de control formata din porumb - sroturi de soia (LC)  si trei diete experimentale (E1, E2 si E3) la care proteinele provenite din  sroturile de soia au fost inlocuite cu faina de lupin liber de alcaloizi:

Lotul

Tratament

Obiective

 LC

Sroturi de soia

• influenta boabelor de lupin asupra principalilor indici de productie si consum (spor in greutate, grad de valorificare a hranei etc);

• influenta boabelor de lupin asupra cheltuielilor cu furajele raportat la 1 kg spor in greutate;

• influenta boabelor de lupin asupra principalilor indici de abator si calitatii carcasei (randament la sacrificare, ponderea principalelor regiuni transate din carcasa);

• influenta boabelor de lupin din hrana asupra structurii in acizi grasi a lipidelor din carcasă.

 E1

Boabe de lupin – 20%

E2

Boabe de lupin – 30%

E3

Boabe de lupin – 40%

In experiment au fost utilizate boabe de lupin alb, soiul Energy (ameliorat in Franta), cultivat in conditiile pedoclimatice specifice zonei de vest a Romaniei, folosind samanta importata din Olanda.

 Rezultatele obtinute demonstreaza ca atunci cand nutreturile combinate sunt corect echilibrate in energie, proteine si aminoacizi limitanti, substituirea proteinelor din sroturile de soia in hrana puilor broiler de curca, prin introducerea boabelor de lupin alb liber de alcaloizi, in structura nutreturilor combinate in proportie de pana la 30% (% din greutate), nu are nici un efect negativ asupra sporului in greutate, gradului de valorificare a hranei, indicilor de abator si calitatii carcasei. O reducere semnificativa (p <0,05) a performantelor a fost constatata la puii din lotul E3, la care boabele de lupin alb au fost introduse in structura nutretului combinat in proportie de 40%, ajungand astfel ca proteinele provenite din sroturile de soia sa fie substituite cu lupin in proportie de 78% la inceputul perioadei de crestere si in totalitate dupa varsta de 12 saptamani. Comparativ cu lotul de control, greutatea finala a puilor de curca din lotul E3 a fost mai mica cu 7,80%, ingesta de furaj a fost mai mica cu 3,71%, consumul de furaj pentru un kg spor in greutate a fost mai mare cu 4,42%, iar ponderea pieptului in structura carcasei a fost mai mica cu 1,54 puncte procentuale.

Introducerea lupinului in hrana puilor de curca si reducerea corespunzatoare a sroturilor de soia a avut o influenta pozitiva asupra principalilor indici economici. Astfel, comparativ cu lotul martor (LC), la loturile experimentale pretul unui kg nutret combinat a scazut cu pana la 14,02%, iar cheltuielile cu furajele ce revin la 1 kg spor in greutate au scazut cu pana la 10,78% (cazul curcanilor din lotul E2 in hrana carora boabele de lupin au reprezentat 30% (% din greutatea furajului).

Boabele de lupin din hrana puilor de curca au determinat o scadere semnificativa a proportiei de acizi grasi saturati (SFA) si mononesaturati (MUFA) in structura grasimii din musculatura pieptului si o crestere a ponderii acizilor grasi polinesaturati (PUFA) si in special a celor din seria Omega 3, a caror cantitate, practic s-a dublat. Dintre SFA cea mai importanta scadere a fost constatata in cazul acidului palmitic, iar in cazul PUFA o crestere semnificativa a fost inregistrata pentru acidul linoleic (C18:2 n-6) si acidul α-linolenic (C18:3 n-3), ceea ce echivaleaza cu o imbunatatire a calitatii nutritionale a carnii de curcan, analizata prin prisma influentei asupra sanatatii consumatorului.

Obiectivul 3 (serviciu executat):

Efectul utilizarii sroturilor de rapita libera de acid erucic si glucozizi in alimentatia puilor broiler de curca

 LIVRABIL 2. Retete de nutreturi combinate bazate pe sroturi de rapita libera de acid erucic si glucozizi, destinate alimentatiei faziale a puilor broiler de curca.

 Scopul: experimentarea posibilitatii de utilizare a srotului de rapita libera de acid erucic si glucozizi, in alimentatia puilor broiler de curca. Interesul pentru utilizarea srotului de rapita in alimentatia puilor broiler de curca, se justifica in primul rand prin continutul ridicat in proteine (35,3% Pb.).

Succesele obtinute in ameliorarea rapitei, dupa descoperirea de catre Stefanson si Doney, a mutantei fara acid erucic, au condus la crearea dupa 1976 a unor soiuri de toamna si primavara libere de acid erucic si glucozizi (00) denumite generic canola „00” (Marcu N., 2005).

Cadrul experimental: experimentul a fost realizat ca un plan experimental complet randomizat care a constat din patru tratamente, care implica o dieta de control formata din porumb - sroturi de soia (LC)  si trei diete experimentale (E1, E2 si E3) la care proteinele provenite din  sroturile de soia au fost inlocuite cu sroturi de rapita libera de acid erucic si glucozizi:

Lotul

Tratament

Obiective

LC

Sroturi de soia

• influenta sroturilor de rapita „00”, asupra principalilor indici de productie si consum (spor in greutate, grad de valorificare a hranei etc);

• influenta sroturilor de rapita „00” asupra cheltuielilor cu furajele raportat la 1 kg spor in greutate;

• influenta sroturilor de rapita „00”, asupra principalilor indici de abator si calitatii carcasei (randament la sacrificare, ponderea principalelor regiuni transate din carcasa);

• influenta sroturilor de rapita „00”, din hrana asupra structurii in acizi grasi a lipidelor din carcasă.

E1

Sroturi de rapita – 10%

E2

Sroturi de rapita – 15%

E3

Sroturi de rapita – 20%

Rezultate: Substituirea proteinelor din sroturile de soia in hrana puilor broiler de curca, prin introducerea sroturilor de rapita libera de acid erucic si glucozizi, in structura nutreturilor combinate in proportie de pana la 15% (% din greutate), nu are nici un efect negativ asupra sporului in greutate si gradului de valorificare a hranei, insa scade calitatea carcasei prin reducerea ponderii pieptului in structura acesteia. O reducere semnificativa (p <0,05) a performantelor a fost constatata la puii din lotul E3, la care sroturile de rapita au fost introduse in structura nutretului combinat in proportie de 20%.

Introducerea sroturilor de rapita in hrana puilor de curca si reducerea corespunzatoare a sroturilor de soia a avut o influenta pozitiva asupra principalilor indici economici. Astfel, comparativ cu lotul martor (LC), la loturile experimentale pretul unui kg nutret combinat a scazut cu pana la 5,46%, iar cheltuielile cu furajele ce revin la 1 kg spor in greutate au scazut cu pana la 1,89% (cazul curcanilor din lotul E2 in hrana carora sroturile de rapita au reprezentat 15%).

Prezenta sroturilor de rapita in hrana puilor de curca a determinat o scadere a proportiei de acizi grasi saturati (SFA) si mononesaturati (MUFA) in structura grasimii din musculatura pieptului si o crestere a ponderii acizilor grasi polinesaturati (PUFA) si in special a celor din seria Omega 3, ceea ce echivaleaza cu o imbunatatire a calitatii nutritionale a carnii de curcan, analizata prin prisma influentei asupra sanatatii consumatorului.

Obiectivul 4. (serviciu executat):

Testarea capacitatii combinative a celor doua macrocomponente furajere

in vederea cresterii valorii biologice a proteinei din hrana puilor broiler de curca

LIVRABIL 3. Retete de nutreturi combinate bazate pe lupin si sroturi de rapita libere de substante antinutritive, destinate alimentatiei faziale a puilor broiler de curca.

Scopul: experimentarea posibilitatii de utilizare combinata a boabelor de lupin si rapitei libere de substante antinutritive, ca surse alternative de proteine si energie pentru alimentatia puilor broiler de curca. Interesul pentru utilizarea acestor surse furajere indigene, insuficient valorificate in hrana pasarilor, se justifica in primul rand prin continutul ridicat in proteine dar si grasimi care sunt bogate in acizi grasi polinesaturati, ce pot contribui la consolidarea calitatii ecosanogene a carnii de curcan.

Cadrul experimental: experimentul a fost realizat ca un plan experimental complet randomizat care a constat din patru tratamente, care implica o dieta de control formata din porumb - sroturi de soia (LC)  si trei diete experimentale (E1, E2 si E3) la care proteinele provenite din  sroturile de soia au fost inlocuite cu boabe de lupin liber de alcaloizi si rapita libera de acid erucic si glucozizi:

Lotul

Tratament

Obiective

 LC

Sroturi de soia

• influenta celor doua surse furajere alternative, asupra principalilor indici de productie si consum (spor in greutate, grad de valorificare a hranei etc);

• influenta celor doua surse furajere alternative, asupra cheltuielilor cu furajele raportat la 1 kg spor in greutate;

• influenta celor doua surse furajere alternative, asupra principalilor indici de abator si calitatii carcasei (randament la sacrificare, ponderea principalelor regiuni transate din carcasa);

• influenta celor doua surse furajere alternative, din hrana asupra structurii in acizi grasi a lipidelor din carcasă.

 E1

Boabe de lupin – 30%

Sroturi de rapita – 10%

E2

Boabe de lupin – 40%

Sroturi de rapita – 10%

E3

Boabe de lupin – 30%

Seminte de rapita – 12-15%*

*Semintele de rapita (canola full-fat) – au fost folosite ca sursa de energie, in proportii diferite, in functie de faza de crestere, astfel incat sa substituie 100% grasimea furajera din structura nutretului combinat.

 Rezultate: Avand in vedere faptul ca proteinele din boabele de lupin alb liber de alcaloizi au o valoare biologica limitata de continutul redus de aminoacizi cu sulf (metionina si cistina), iar proteinele din rapita „00” au un continut ridicat in acesti aminoacizi, prin utilizarea simultana a celor doua surse de proteine in hrana puilor de curca, se poate obtine o imbunatatire a valorii biologice a proteinelor din hrana. Astfel, valoarea biologica a proteinelor din nutretul combinat obtinut va fi mai mare decat media ponderala a valorilor biologice individuale ale componentilor. Utilizarea srotului de rapita tip canola in hrana puilor broiler de gaina si curca este limitata de valoarea energetica scazuta, comparativ cu alte surse proteice. Astfel, pentru asigurarea valorii energetice crescute specifice puilor broiler, este posibila utilizarea semintelor integrale de rapita libera de acid erucic si glucozizi (canola full-fat).

Prezenta lupinului dar mai ales a semintelor canola full-fat in hrana puilor de curca a determinat o scadere a proportiei de acizi grasi saturati (SFA) si mononesaturati (MUFA) in structura grasimii din musculatura pieptului si o crestere a ponderii acizilor grasi polinesaturati (PUFA) si in special a celor din seria Omega 3, ceea ce echivaleaza cu o imbunatatire a calitatii nutritionale a carnii de curcan, analizata prin prisma influentei asupra sanatatii consumatorului.

 LIVRABIL 4. Solutii tehnologice de furajare a puilor de curca, menite sa reduca pretul de cost al carnii si sa imbunatateasca calitatea sanogena a grasimilor din carne prin cresterea continutului in acizi grasi Omega 3.

 Rezultatele obtinute in acest studiu au confirmat caracteristicile nutritionale foarte bune ale celor doua surse alternative neconventionale de proteine pentru alimentatia puilor broiler de curca, respectiv boabele de lupin alb liber de alcaloizi (soiul Energy) si sroturile de rapita obtinute din seminte libere de acid erucic si glucozizi (soiul Helga). Aceste resurse furajere, noi pentru Romania, s-au comportat foarte bine in conditiile pedoclimatice specifice zonei de NV a tarii si pe langa productiile cantitative foarte bune, s-au remarcat si prin calitati nutritionale deosebite: continutul de proteina bruta (N x 6,25) a fost de 38,6% la boabele de lupin alb si de 35,3% la sroturile de rapita, in timp ce valoarea energetica a fost de 2658 kcal EM/kg si respective 1893 kcal EM/kg.

Daca nutreturile combinate sunt corect echilibrate in energie, proteine si aminoacizi limitanti, substituirea proteinelor din sroturile de soia din hrana puilor broiler de curca, prin introducerea boabelor de lupin alb liber de alcaloizi, in proportie de pana la 30% (% din greutate), nu are nici un efect negativ asupra sporului in greutate, gradului de valorificare a hranei, indicilor de abator si calitatii carcasei. Comparativ cu lotul martor (LC), prin introducerea lupinului in hrana puilor de curca in proportie de 30% si reducerea corespunzatoare a sroturilor de soia, pretul unui kg nutret combinat a scazut cu 14,02%, iar cheltuielile cu furajele ce revin la 1 kg spor in greutate scad cu 10,78%, insumand astfel o economie de cca. 9 lei pe curcan abatorizat.

Substituirea proteinelor din sroturile de soia din hrana puilor broiler de curca, prin introducerea boabelor de lupin alb liber de alcaloizi (30% din greutate) in asociere cu seminte canola full-fat (12-15%, in functie de faza de crestere), s-a dovedit a fi cea mai buna solutie nutritionala pentru alimentatia faziala a puilor de curca, prin utilizarea unor surse alternative de proteine dar si de energie, posibil a fi obtinute de catre fermieri, din productie proprie. Experientele de efect productiv au demonstrat ca acesta solutie inovativa de furajare a puilor broiler de curca (lupin 30% si seminte canola full-fat 12-15%) permite substituirea proteinelor din sroturile de soia in proportie de 70-100%, in functie de faza de crestere si a grasimilor furajere in totalitate. Aceste noi resurse furajere asigura performante bioproductive (spor in greutate, grad de valorificare a hranei, indici de abator) si de calitate a carcasei (ponderea pieptului si pulpelor in structura acesteia) comparabile cu cele realizate de puii de curca furajati cu retete de nutreturi combinate standard pe baza de sroturi de soia. In plus, aceasta solutie nutritionala inovativa asigura, comparativ cu lotul martor (reteta standard pe baza de sroturi de soia) o reducere a pretului unui kg nutret combinat cu 18,3% si a cheltuielilor cu furajele ce revin la 1 kg spor in greutate cu 17,3%; ceea ce conduce in final la o economie de cca. 14,3 lei pe curcan abatorizat

Studiile efectuate au demonstrat ca boabele de lupin alb, dar mai ales semintele canola full-fat sunt o sursa buna de acizi grasi polinesaturati, si in special pentru cei din seria n-3, care sunt transferati in mod eficient din hrana curcanilor in lipidele din carcasa, determinand o scadere a proportiei de acizi grasi saturati (SFA) si mononesaturati (MUFA) in structura grasimii din musculatura pieptului si o crestere a ponderii acizilor grasi polinesaturati (PUFA) si in special a celor din seria Omega 3. Ca urmare a acestor modificari inregistrate la nivelul profilului acizilor grasi din grasimile intramusculare, a rezultat un raport PUFA n-6/n-3 semnificativ mai mic fata de lotul furajat cu un nutret combinat standard, ceea ce echivaleaza cu o imbunatatire a calitatii nutritionale a carnii de curcan, analizata prin prisma influentei asupra sanatatii consumatorului.

Rezultatele obtinute fundamenteaza necesitatea si oportunitatea cultivarii si utilizarii boabelor de lupin libere de alcaloizi si a rapitei de primavera libera de acid erucic si glucozizi, ca importante surse alternativa de proteine dar si de energie in hrana puilor broiler de curca.

Recomandam pentru practica alimentatiei faziale a puilor broiler de curca, structurile de nutreturi combinate in care sroturile de soia au fost substituite cu boabe de lupin alb liber de alcaloizi – 30% din greutate- si seminte canola full-fat 12-15% (in functie de faza de crestere), substituind astfel 70-100% proteinele asigurate prin sroturile de soia (in functie de faza de crestere) si in totalitate grasimile furajere din structura nutretului combinat. Solutia nutritionala inovativa recomandata, nu afecteaza performantele bioproductive si calitatea carcasei la puii broiler de curcan, insa asigura o reducere a cheltuielilor de furajare cu cca. 14,3 lei/curcan abatorizat, dar si o imbunatatire semnificativa a calitatii nutritionale si sanogene a carnii de curcan, prin creșterea ponderii acizilor grași polinesaturați și ξn special a celor din seria Omega-3 (de 2,7 ori ξn carnea din piept), considerați sanogeni pentru aparatul cardiovascular al omului și scăderea ponderii acizilor grași cu potențial aterogen ridicat (ex. ponderea acidului stearic scade cu pβnă la 40%). Astfel, carnea de curcan dobβndește atributele specifice, putβnd fi considerat㠄aliment funcțional”. In plus, scad substanțial importurile de șroturi de soia, cu efect pozitiv asupra balanței de plați și ξncasări valutare a țării, iar fermierii ξși pot asigura o independența ξn asigurarea materiilor prime proteice necesare furajării puilor de curcă.

Home | Membrii | Rezumat | Obiective | Bibliografie | Rezultate | Galerie foto

Copyright © 2014:  Dan Mierliţă
Design
: Mircea Curilă
This site was last updated 10/06/14