|
|
REZUMATUL
PROIECTULUI
Obiectivul
general al proiectului a constat in studierea
eficientei bioproductive si economice a utilizarii in alimentatia puilor
broiler de curca a boabelor de lupin alb liber de alcaloizi si rapitei
libere de acid erucic si glucozizi, ca alternativa la proteinele din
produsele si subrodusele din soia. In plus s-a avut in vedere si o reducere
a costurilor de furajare a puilor broiler de curca dar si o imbunatatire a
calitatii sanogene a grasimilor din carnea de curcan.
Obiectivele specifice
(serviciile executate) au fost urmatoarele:
1.
Determinarea compozitiei chimice si calcularea valorii nutritive a boabelor
de lupin si sroturilor de rapita.
2.
Efectul utilizarii boabelor de lupin liber de alcaloizi in alimentatia
puilor broiler de curca.
3.
Efectul utilizarii sroturilor de rapita libera de acid erucic si glucozizi
in alimentatia puilor broiler de curca.
4.
Testarea capacitatii combinative a celor doua macrocomponente furajere in
vederea cresterii valorii biologice a proteinei din hrana puilor broiler de
curca.
Obiectivul 1 (serviciu executat):
Determinarea compozitiei chimice si calcularea valorii nutritive a boabelor
de lupin si sroturilor de rapita.
Scopul:
determinarea compozitiei chimice si
calcularea valorii nutritive a boabelor de lupin alb libere de alcaloizi si
a sroturilor de rapita libere acid erucic si
glucozizi, ca o alternativa la proteinele
conventionale provenite din produsele si subprodusele de soia.
Rezultatele
obtinute au confirmat
caracteristicile nutritionale foarte bune ale celor doua surse alternative
neconventionale de proteine pentru alimentatia puilor broiler de curca,
respectiv lupinul alb liber de alcaloizi (soiul Energy) si sroturile de
rapita obtinute din seminte libere de acid erucic si glucozizi (soiul
Helga). Pe langa productiile bune realizate la unitatea de suprafata, aceste
noi resurse furajere pentru alimentatia puilor de curca, s-au remarcat si
prin calitati nutritionale deosebite. Astfel, continutul de proteina bruta
(N x 6,25) a fost de 38,6% la boabele de lupin alb si de 35,3% la sroturile
de rapita, in timp ce valoarea energetica a fost de 2658 kcal EM/kg si
respective 1893 kcal EM/kg. Aceste valori nutritive sunt apropiate celor
care caracterizeaza sroturile de soia (in medie 46% Pb si 2150 kcal EM/kg),
care reprezinta principala sursa de proteine pentru alimentatia puilor
broiler de curca. Rezultatele obtinute fundamenteaza necesitatea si
oportunitatea cultivarii si utilizarii boabelor de lupin libere de alcaloizi
si a rapitei de primavera libera de acid erucic si glucozizi, ca o
importanta sursa alternativa de proteine si energie in hrana puilor broiler
de curca.
Obiectivul 2 (serviciu executat):
Efectul utilizarii boabelor
de lupin liber de alcaloizi in alimentatia puilor broiler de curca.
Livrabil 1.
Retete de nutreturi combinate pe baza de lupin
liber de alcaloizi, destinate alimentatiei faziale a puilor broiler de
curca.
Scopul
cercetarilor efecuate a constat in experimentarea posibilitatii de utilizare
a boabelor de lupin liber de alcaloizi, obtinut in conditiile pedoclimatice
specifice zonei de vest a tarii, in alimentatia puilor broiler de curca.
Interesul pentru utilizarea boabelor de lupin in alimentatia puilor broiler,
se justifica in primul rand prin continutul ridicat in proteine (40,08%
Pb.), dar si prin valoarea energetica ridicata (2658 kcal EM/kg) determinata
de continutul ridicat in grasimi (9,21%), comparativ cu alte surse de
proteine vegetale. In plus lupinul alb prezintă avantajul că nu este
modificat genetic, iar datorita faptului ca poate fixa azotul atmosferic,
pentru fertilizare necesita cantitati mici de ingrasaminte chimice, fiind
considerata astfel o cultura sustenabila cu efecte pozitive asupra
fertilitatii solului si mediului inconjurator.
Cadrul experimental: experimentul
a fost realizat ca un plan experimental complet randomizat care a constat
din patru tratamente, care implica o dieta de control formata din porumb -
sroturi de soia (LC) si trei diete experimentale (E1, E2
si E3) la care proteinele provenite din sroturile de soia au
fost inlocuite cu faina de lupin liber de alcaloizi:
Lotul |
Tratament |
Obiective |
LC |
Sroturi de soia |
influenta boabelor de lupin asupra
principalilor indici de productie si consum (spor in greutate, grad de
valorificare a hranei etc);
influenta boabelor de lupin asupra
cheltuielilor cu furajele raportat la 1 kg spor in greutate;
influenta boabelor de lupin asupra
principalilor indici de abator si calitatii carcasei (randament la
sacrificare, ponderea principalelor regiuni transate din carcasa);
influenta boabelor de lupin din hrana
asupra structurii in acizi grasi a lipidelor din carcasă. |
E1 |
Boabe de lupin 20% |
E2 |
Boabe de lupin 30% |
E3 |
Boabe de lupin 40% |
In experiment au fost utilizate boabe de lupin
alb, soiul Energy (ameliorat in Franta), cultivat in conditiile
pedoclimatice specifice zonei de vest a Romaniei, folosind samanta importata
din Olanda.
Rezultatele
obtinute demonstreaza ca
atunci cand nutreturile combinate sunt corect echilibrate in energie,
proteine si aminoacizi limitanti, substituirea proteinelor din sroturile de
soia in hrana puilor broiler de curca, prin introducerea boabelor de lupin
alb liber de alcaloizi, in structura nutreturilor combinate in proportie de
pana la 30% (% din greutate), nu are nici un efect negativ asupra sporului
in greutate, gradului de valorificare a hranei, indicilor de abator si
calitatii carcasei. O reducere semnificativa (p
<0,05) a performantelor a fost constatata la puii din lotul E3,
la care boabele de lupin alb au fost introduse in structura nutretului
combinat in proportie de 40%, ajungand astfel ca proteinele provenite din
sroturile de soia sa fie substituite cu lupin in proportie de 78% la
inceputul perioadei de crestere si in totalitate dupa varsta de 12
saptamani. Comparativ cu lotul de control, greutatea finala a puilor de
curca din lotul E3 a fost mai mica cu 7,80%, ingesta de furaj a
fost mai mica cu 3,71%, consumul de furaj pentru un kg spor in greutate a
fost mai mare cu 4,42%, iar ponderea pieptului in structura carcasei a fost
mai mica cu 1,54 puncte procentuale.
Introducerea lupinului in hrana puilor
de curca si reducerea corespunzatoare a sroturilor de soia a avut o
influenta pozitiva asupra principalilor indici
economici. Astfel, comparativ cu lotul martor (LC), la loturile
experimentale pretul unui kg nutret combinat a scazut cu pana la 14,02%, iar
cheltuielile cu furajele ce revin la 1 kg spor in greutate au scazut cu pana
la 10,78% (cazul curcanilor din lotul E2 in hrana carora boabele
de lupin au reprezentat 30% (% din greutatea furajului).
Boabele de lupin din hrana puilor de
curca au determinat o scadere semnificativa a proportiei de acizi grasi
saturati (SFA) si mononesaturati (MUFA) in structura grasimii din
musculatura pieptului si o crestere a ponderii acizilor grasi polinesaturati
(PUFA) si in special a celor din seria Omega 3, a caror cantitate, practic
s-a dublat. Dintre SFA cea mai importanta scadere a fost constatata in cazul
acidului palmitic, iar in cazul PUFA o crestere semnificativa a fost
inregistrata pentru acidul linoleic (C18:2 n-6) si acidul
α-linolenic
(C18:3 n-3), ceea ce echivaleaza cu o imbunatatire a calitatii nutritionale
a carnii de curcan, analizata prin prisma influentei asupra sanatatii
consumatorului.
Obiectivul 3 (serviciu executat):
Efectul utilizarii
sroturilor de rapita libera de acid erucic si glucozizi
in alimentatia puilor broiler de curca
LIVRABIL
2. Retete de nutreturi combinate bazate pe sroturi de rapita libera de acid
erucic si glucozizi, destinate alimentatiei faziale a puilor broiler de
curca.
Scopul:
experimentarea posibilitatii de utilizare a srotului de rapita libera de
acid erucic si glucozizi, in alimentatia puilor broiler de curca. Interesul
pentru utilizarea srotului de rapita in alimentatia puilor broiler de curca,
se justifica in primul rand prin continutul ridicat in proteine (35,3% Pb.).
Succesele obtinute
in ameliorarea rapitei, dupa descoperirea de catre Stefanson si Doney, a
mutantei fara acid erucic, au condus la crearea dupa 1976 a unor soiuri de
toamna si primavara libere de acid erucic si glucozizi (00) denumite generic
canola 00 (Marcu N., 2005).
Cadrul experimental: experimentul a fost
realizat ca un plan experimental complet randomizat care a constat din patru
tratamente, care implica o dieta de control formata din porumb - sroturi de
soia (LC) si trei diete experimentale (E1, E2 si E3)
la care proteinele provenite din sroturile de soia au fost inlocuite cu
sroturi de rapita libera de acid erucic si glucozizi:
Lotul |
Tratament |
Obiective |
LC |
Sroturi de soia |
influenta sroturilor de rapita 00, asupra
principalilor indici de productie si consum (spor in greutate, grad de
valorificare a hranei etc);
influenta sroturilor de rapita 00 asupra
cheltuielilor cu furajele raportat la 1 kg spor in greutate;
influenta sroturilor de rapita 00, asupra
principalilor indici de abator si calitatii carcasei (randament la
sacrificare, ponderea principalelor regiuni transate din carcasa);
influenta sroturilor de rapita 00, din
hrana asupra structurii in acizi grasi a lipidelor din carcasă. |
E1 |
Sroturi de rapita
10% |
E2 |
Sroturi de rapita
15% |
E3 |
Sroturi de rapita
20% |
Rezultate: Substituirea
proteinelor din sroturile de soia in hrana puilor broiler de curca, prin
introducerea sroturilor de rapita libera de acid erucic si glucozizi, in
structura nutreturilor combinate in proportie de pana la 15% (% din
greutate), nu are nici un efect negativ asupra sporului in greutate si
gradului de valorificare a hranei, insa scade calitatea carcasei prin
reducerea ponderii pieptului in structura acesteia. O
reducere semnificativa (p <0,05) a performantelor a fost constatata la puii
din lotul E3, la care sroturile de rapita au fost introduse in
structura nutretului combinat in proportie de 20%.
Introducerea sroturilor de rapita in
hrana puilor de curca si reducerea corespunzatoare a sroturilor de soia a
avut o influenta pozitiva asupra principalilor indici
economici. Astfel, comparativ cu lotul martor (LC), la loturile
experimentale pretul unui kg nutret combinat a scazut cu pana la 5,46%, iar
cheltuielile cu furajele ce revin la 1 kg spor in greutate au scazut cu pana
la 1,89% (cazul curcanilor din lotul E2 in hrana carora sroturile
de rapita au reprezentat 15%).
Prezenta sroturilor de rapita in hrana
puilor de curca a determinat o scadere a proportiei de acizi grasi saturati
(SFA) si mononesaturati (MUFA) in structura grasimii din musculatura
pieptului si o crestere a ponderii acizilor grasi polinesaturati (PUFA) si
in special a celor din seria Omega 3, ceea ce echivaleaza cu o imbunatatire
a calitatii nutritionale a carnii de curcan, analizata prin prisma
influentei asupra sanatatii consumatorului.
Obiectivul 4. (serviciu executat):
Testarea capacitatii
combinative a celor doua macrocomponente furajere
in vederea cresterii valorii
biologice a proteinei din hrana puilor broiler de curca
LIVRABIL 3. Retete de nutreturi combinate bazate pe lupin si
sroturi de rapita libere de substante antinutritive, destinate alimentatiei
faziale a puilor broiler de curca.
Scopul:
experimentarea posibilitatii de utilizare combinata a boabelor de lupin si
rapitei libere de substante antinutritive, ca surse alternative de proteine
si energie pentru alimentatia puilor broiler de curca. Interesul pentru
utilizarea acestor surse furajere indigene, insuficient valorificate in
hrana pasarilor, se justifica in primul rand prin continutul ridicat in
proteine dar si grasimi care sunt bogate in acizi
grasi polinesaturati, ce pot contribui la consolidarea calitatii ecosanogene
a carnii de curcan.
Cadrul experimental: experimentul
a fost realizat ca un plan experimental complet randomizat care a constat
din patru tratamente, care implica o dieta de control formata din porumb -
sroturi de soia (LC) si trei diete experimentale (E1, E2
si E3) la care proteinele provenite din sroturile de soia au
fost inlocuite cu boabe de lupin liber de alcaloizi si rapita libera de acid
erucic si glucozizi:
Lotul |
Tratament |
Obiective |
LC |
Sroturi de soia |
influenta celor doua surse furajere
alternative, asupra principalilor indici de productie si consum (spor in
greutate, grad de valorificare a hranei etc);
influenta celor doua surse furajere
alternative, asupra cheltuielilor cu furajele raportat la 1 kg spor in
greutate;
influenta celor doua surse
furajere alternative, asupra principalilor indici de abator si calitatii
carcasei (randament la sacrificare, ponderea principalelor regiuni
transate din carcasa);
influenta celor doua surse
furajere alternative, din hrana asupra structurii in acizi grasi a
lipidelor din carcasă. |
E1 |
Boabe de lupin 30%
Sroturi de rapita
10% |
E2 |
Boabe de lupin 40%
Sroturi de rapita
10% |
E3 |
Boabe de lupin 30%
Seminte de rapita
12-15%* |
*Semintele
de rapita (canola full-fat) au fost folosite ca sursa de energie, in
proportii diferite, in functie de faza de crestere, astfel incat sa
substituie 100% grasimea furajera din structura nutretului combinat.
Rezultate:
Avand in vedere faptul ca proteinele din boabele de lupin alb liber de
alcaloizi au o valoare biologica limitata de continutul redus de aminoacizi
cu sulf (metionina si cistina), iar proteinele din rapita 00 au un
continut ridicat in acesti aminoacizi, prin utilizarea simultana a celor
doua surse de proteine in hrana puilor de curca, se poate obtine o
imbunatatire a valorii biologice a proteinelor din hrana. Astfel, valoarea
biologica a proteinelor din nutretul combinat obtinut va fi mai mare decat
media ponderala a valorilor biologice individuale ale componentilor.
Utilizarea srotului de rapita tip canola in hrana puilor broiler de gaina si
curca este limitata de valoarea energetica scazuta, comparativ cu alte surse
proteice. Astfel, pentru asigurarea valorii energetice crescute specifice
puilor broiler, este posibila utilizarea semintelor integrale de rapita
libera de acid erucic si glucozizi (canola full-fat).
Prezenta lupinului dar mai ales a
semintelor canola full-fat in hrana puilor de curca a determinat o scadere a
proportiei de acizi grasi saturati (SFA) si mononesaturati (MUFA) in
structura grasimii din musculatura pieptului si o crestere a ponderii
acizilor grasi polinesaturati (PUFA) si in special a celor din seria Omega
3, ceea ce echivaleaza cu o imbunatatire a calitatii nutritionale a carnii
de curcan, analizata prin prisma influentei asupra sanatatii consumatorului.
LIVRABIL
4. Solutii tehnologice de furajare a puilor de curca, menite sa reduca
pretul de cost al carnii si sa imbunatateasca calitatea sanogena a
grasimilor din carne prin cresterea continutului in acizi grasi Omega 3.
Rezultatele obtinute in acest studiu
au confirmat caracteristicile nutritionale foarte bune ale celor doua surse
alternative neconventionale de proteine pentru alimentatia puilor broiler de
curca, respectiv boabele de lupin alb liber de alcaloizi (soiul Energy) si
sroturile de rapita obtinute din seminte libere de acid erucic si glucozizi
(soiul Helga). Aceste resurse furajere, noi pentru Romania, s-au comportat
foarte bine in conditiile pedoclimatice specifice zonei de NV a tarii si pe
langa productiile cantitative foarte bune, s-au remarcat si prin calitati
nutritionale deosebite: continutul de proteina bruta (N x 6,25) a fost de
38,6% la boabele de lupin alb si de 35,3% la sroturile de rapita, in timp ce
valoarea energetica a fost de 2658 kcal EM/kg si respective 1893 kcal EM/kg.
Daca nutreturile combinate sunt corect
echilibrate in energie, proteine si aminoacizi limitanti, substituirea
proteinelor din sroturile de soia din hrana puilor broiler de curca, prin
introducerea boabelor de lupin alb liber de alcaloizi, in proportie de pana
la 30% (% din greutate), nu are nici un efect negativ asupra sporului in
greutate, gradului de valorificare a hranei, indicilor de abator si
calitatii carcasei. Comparativ cu lotul martor (LC),
prin introducerea lupinului in hrana puilor de
curca in proportie de 30% si reducerea corespunzatoare a sroturilor de soia,
pretul unui kg nutret combinat a scazut cu 14,02%, iar cheltuielile
cu furajele ce revin la 1 kg spor in greutate scad cu 10,78%, insumand
astfel o economie de cca. 9 lei pe curcan abatorizat.
Substituirea proteinelor din sroturile
de soia din hrana puilor broiler de curca, prin introducerea boabelor de
lupin alb liber de alcaloizi (30% din greutate) in asociere cu seminte
canola full-fat (12-15%, in functie de faza de crestere), s-a dovedit a fi
cea mai buna solutie nutritionala pentru alimentatia faziala a puilor de
curca, prin utilizarea unor surse alternative de proteine dar si de energie,
posibil a fi obtinute de catre fermieri, din productie proprie. Experientele
de efect productiv au demonstrat ca acesta solutie inovativa de furajare a
puilor broiler de curca (lupin 30% si seminte canola full-fat 12-15%)
permite substituirea proteinelor din sroturile de soia in proportie de
70-100%, in functie de faza de crestere si a grasimilor furajere in
totalitate. Aceste noi resurse furajere asigura performante bioproductive
(spor in greutate, grad de valorificare a hranei, indici de abator) si de
calitate a carcasei (ponderea pieptului si pulpelor in structura acesteia)
comparabile cu cele realizate de puii de curca furajati cu retete de
nutreturi combinate standard pe baza de sroturi de soia. In plus, aceasta
solutie nutritionala inovativa asigura, comparativ cu lotul martor (reteta
standard pe baza de sroturi de soia) o reducere a
pretului unui kg nutret combinat cu 18,3% si a cheltuielilor cu furajele ce
revin la 1 kg spor in greutate cu 17,3%; ceea ce conduce in final la o
economie de cca. 14,3 lei pe curcan abatorizat
Studiile efectuate au demonstrat ca
boabele de lupin alb, dar mai ales semintele canola full-fat sunt o sursa
buna de acizi grasi polinesaturati, si in special pentru cei din seria n-3,
care sunt transferati in mod eficient din hrana curcanilor in lipidele din
carcasa, determinand o scadere a proportiei de acizi grasi saturati (SFA) si
mononesaturati (MUFA) in structura grasimii din musculatura pieptului si o
crestere a ponderii acizilor grasi polinesaturati (PUFA) si in special a
celor din seria Omega 3. Ca urmare a acestor modificari inregistrate la
nivelul profilului acizilor grasi din grasimile intramusculare, a rezultat
un raport PUFA n-6/n-3 semnificativ mai mic fata de lotul furajat cu un
nutret combinat standard, ceea ce echivaleaza cu o imbunatatire a calitatii
nutritionale a carnii de curcan, analizata prin prisma influentei asupra
sanatatii consumatorului.
Rezultatele obtinute fundamenteaza
necesitatea si oportunitatea cultivarii si utilizarii boabelor de lupin
libere de alcaloizi si a rapitei de primavera libera de acid erucic si
glucozizi, ca importante surse alternativa de proteine dar si de energie in
hrana puilor broiler de curca.
Recomandam pentru practica alimentatiei
faziale a puilor broiler de curca, structurile de nutreturi combinate in
care sroturile de soia au fost substituite cu boabe de lupin alb liber de
alcaloizi 30% din greutate- si seminte canola full-fat 12-15% (in functie
de faza de crestere), substituind astfel 70-100% proteinele asigurate prin
sroturile de soia (in functie de faza de crestere) si in totalitate
grasimile furajere din structura nutretului combinat. Solutia nutritionala
inovativa recomandata, nu afecteaza performantele bioproductive si calitatea
carcasei la puii broiler de curcan, insa asigura o reducere a cheltuielilor
de furajare cu cca. 14,3 lei/curcan abatorizat, dar si o imbunatatire
semnificativa a calitatii nutritionale si sanogene a carnii de curcan,
prin creșterea ponderii acizilor grași polinesaturați
și ξn special a celor din seria Omega-3 (de 2,7 ori ξn carnea din piept),
considerați sanogeni pentru aparatul cardiovascular al omului și scăderea
ponderii acizilor grași cu potențial aterogen ridicat (ex. ponderea acidului
stearic scade cu pβnă la 40%). Astfel, carnea de curcan dobβndește
atributele specifice, putβnd fi considerată aliment funcțional. In
plus, scad substanțial importurile de șroturi de soia, cu efect pozitiv
asupra balanței de plați și ξncasări valutare a țării, iar fermierii ξși pot
asigura o independența ξn asigurarea materiilor prime proteice necesare
furajării puilor de curcă. |